reede, 6. veebruar 2015

Kodune Sous Vide Pork Rib

Populaarsust koguva Sous- Vide ehk vaakumi all toiduvalmistamise proovimiseks on kõigepealt vaja vaakumpakkemasinat ja -kotte. Need leiate e- poest Saksavorst.ee. Me testisime Läti seadet Scandivac. Hind 1440 €. Tooteks valisime eestimaise searibi Tiina Lihakarnist ja maitsestasime saksa firma Raps kolme maitsega: Orange Pepper, Cajun Pepper ja Spiesbraten. Kõigil doseering 20 grammi kilole. Vakumeerisime 90% juures, soovitatakse isegi 99%.

Kõikide doseering on 20g/kg, kapsuleeritud sool on sees

Esimesena proovisime ära apelsinipipraga ribi. Termostaadiga veevanni puudumisel kasutame köögiahju, mille temperatuuri saab kuni 60 kraadini reguleerida täpsusega 1 kraad. Toetudes varasemale kogemusele valisime Siemensi köögiahju režiimiks Õrn Küpsetus, temperatuuriks 60 kraadi ja ajaks 18 tundi.

Ees ootab 18 tundi...

Täna sai 18h täis, ühe koti jahutasime maha, et katsetada paar päeva hiljem üles kuumutatuna. Ühe koti võtsime lahti. Tekkinud puljongi valasime eraldi, sellest saab kastmepõhi. Liha kohta saab kasutada vaid ülivõrdeid...

18 tundi hiljem

Puljong 

Peale vaakumkotist väljavõtmist

Pool sai kohe ära degusteeritud, teine pool läks 220- kraadisesse ringleva õhuga grilli 5 minutiks, mis tegi pealt krõbedaks ja kenasti pruuniks.


Peale pruunistamist

Midagi maisvamat on raske ette kujutada: liha on mahlane, pehme, värske, maitseainega ühtlaselt läbi imbunud. Mis peamine- liha on kondi küljest hõrgult lahti, aga mitte nii, et raputades laiali pudeneks.

Kokkuvõtteks mõned tähelepanekud:

  • kõigil kes kahtlevad kas liha ikka 60- kraadi juures valmistatuna on söödav, soovitan lugeda teoreetilist tagapõhja ingliskeelsest Wikipediast. Seal on juttu ka toiduohutusest ja muust seonduvast;
  • maitseaineid tuleb doseerida natuke vähem kui soovitatud;
  • kindlasti sealiha mitte üle 60- kraadi kuumutada!
Saksavorst.ee sortimenti lisandub peatselt ka Sous Vide aparaat ning spetsiaalsed vaakumkotid.
Katses kasutatud maitsed on uued ja veel e- poes müügil pole, küll aga saate neid osta meie butiigist Kaevu 10 Pärnus. Võime saata näidised- andke teada aadressil: veikand@veikand.ee.

Jälgige meie kodulehti ning jääge moodsaks!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar