reede, 27. aprill 2018

Dry Ager kotid- testime!

Veikandis tuleb müügile uus toode- kuivlaagerduskott Tublin. Mujal maailmas hinnatud tegija. Et tegu on uue tootega, siis otsustasime teha väikse katse veise välisfileega. Kiire käik Kaupmehe hulgilattu ja oligi käes katsealune: Leedus kasvanud ja Rakveres töödeldud veise välisfilee kaaluga 2,95 kg.
Kõlblik kuni 26. aprill, aga pikendame seda veel 28 päeva
 Lõikasime filee pakendist välja, mille käigus osa lihamahla paratamatult kaotsi läks.
Märglaagerdamise aeg sai läbi
Jagasime välisfilee 3 tükiks ja vakumeerisime Tublin kottidesse, etiketid peale koos kaaludega. Hoiame külmkambris restide peal 28 päeva ja siis läheb grillimiseks. Vahepeal kaalume ja anname infot kuidas kuivamisprotsess edeneb.



Juhendamas oli meie katsetusi Juha Luuppala Soome firmast Casmo OY, kellel on sel alal suuri kogemusi.


Nüüd on peaaegu nädal möödas ja kaalusime üle pakid. Näha on ka värvi muutus.
Kahanemine 5,7%
Kaalukadu 4,8%
Kaalukadu 6,5%
Värvus on läinud tumedamaks
Kokkuvõttes: algselt oli liha vaakumpakis 2,95 kg. Peale Tublin 10 kottidesse ümberpakkimist tuli kogukaaluks koos kottidega 2,79 kg ja täna oli kogukaal 2,64 kg ehk nädalaga on kuivanud 0,15 kg ehk 5,4%. Nädala pärast näeme!
Kaalusime uuesti 8. mail. Kogukaal on vähenenud 2,48 kiloni ehk kokku kadu 11,1%.

Nüüd on kõige suurem tükk grillitud ja tulemus ületas kõik ootused! Liha oli ülipehme ha hõrgu aroomiga. Grillisime pisut liiga kuumade süte kohal ilmselt peab arvestama, et kuivlaagerdatud lihal on niiskusesisaldus väiksem ja aega kulub vee väljaaurutamisele vähem. Eilseks, ehk 24. maiks oli algselt 1,25 kilo kaalunud pakendi kaal 0,99 lio. Kahanemine seega 20%.

Veikandis ja Saksavorst.ee poes tulevad müüki kotid suurusega:
200 x 300 mm
250 x 400 mm
250 x 550 mm
300 x 600 mm

Nautige eilse meeleoluka grillipeo pilte!














Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar